Paní Jourová, umíte v té Bruseli i něco jiného než vyhrožovat, zakazovat a regulovat?

21. 07. 2017 8:08:08
Aktuálně komisařka Jourová, kandidátka hnutí ANO, vyhrožuje Polsku zastavením dotací. Nejvýstižnější komentář na její adresu je od V. Klause ml. ... všichni jste blázni, jenom já letadlo.

Kde začít – třeba tím, že by každý měl zpozornět, pokud nejsou uváděna fakta, ale velmi podrobně je vysvětlováno, jak tato nepublikovaná fakta chápat. Tuhle praxi známe z dob radostného budování socialismu. Pamatujete odsuzování textu Charty 77? Text nikdy nebyl zveřejněn, ale všichni ho museli odsoudit ... podobnost praktik nynější EU s tehdejší dobou je zajisté čistě náhodná.

Teď k začátku neposlušnosti Poláků – v kostce se věci mají tak, že svého času končící vláda sluníčkářů překročila princip jmenování pouze těch soudců Ústavního soudu, kteří končili během funkčního období této politické garnitury. Ono totiž funkční období členů Ústavního soudu bylo rozvrženo tak, aby žádná politická reprezentace vzešlá z jedněch voleb nemohla jmenovat většinu ústavních soudců (tuším, že se obměňuje vždy 1/3). Byla to pojistka, aby Ústavní soud neovládla jedna skupina politiků, kteří jsou aktuálně u moci. No a sluníčkáři, protože věděli, že odcházejí po právu na smetiště dějin, tento princip překročili a najmenovali nové soudce i za ty, kterým končilo funkční období až v době nově ustanoveného sejmu, resp. vlády. Mela začala v okamžiku, kdy nově zvolení politici do toho hodili vidle a řekli ... takhle ne ... v našem volebním období nenastoupí soudci, kteří byli jmenováni předchozí politickou reprezentací. To bylo v r. 2015 a eurokomisařka pro spravedlnost paní Věra Jourová byla potichu jak správná pipka - nejspíše proto, protože porušení principu, chcete-li bezpečnostní pojistky, bylo ve prospěch odcházejících sluníčkářů.

Nastal řev na adresu Polska, ovšem změny, které tenkrát PiS provedla, byly srovnatelné s běžnými mechanismy v této oblasti u jiných členských zemí. Zkrátka – pokud by jste provedli porovnání s jinými státy EU, pak Polsko po úpravě nijak nevybočovalo z řady. Proto to byl jen řev bez rozborů fakt.

Nyní bude situace asi obdobná – nikde není žádné srovnání aktuálních úprav v Polsku se situací v jiných zemích EU. Můžu jen připomenout, jak se věci mají u nás ... formálně sice soudce jmenuje prezident, ale tuhle jen se souhlasem senátu, tuhle na návrh ministra spravedlnost. V principu se dá konstatovat, že moc zákonodárná a výkonná není odstavena od jmenování členů moci soudní, ale naopak se na jmenování svým způsobem podílí.

Takže, čekal bych od těch řvounů jasné porovnání faktů – nejlépe se stavem ve více zemích EU. Ale vzhledem k tomu, jak to bylo v r. 2015 tak bych si tipnul na nějakou kulišíárnu ze strany EU. Zkrátka, bruselští panáci měří dvojím metrem a všechny ostatní mají za nesvéprávné blbečky, které není potřeba zatěžovat fakty. Mimochodem, tohle je ta nejlepší cesta, jak "upevnit nerozbornou jednotu uvnitř EU". Další fází pak bude etapa, kdy lid nadšeně podporuje závěry EU komise a radostně buduje světlé zítřky EU, ale lidi na to už kálej.

Bojovnici za lepší sluníčkářské zítřky – paní Věře Jourové, bych pak vzkázal něco v tom smyslu, že Poláci bojovali na koních proti německým tankům. De-facto holýma rukama bránili Varšavu tak úspěšně, že Hitler musel použít masívně letectvo, aby pozemní jednotky měli šanci na pošramocený úspěch. Pokud si tato úřednice myslí, že Poláci „sklapnou podpatky“ a začnou trénovat bruselský anální alpinismus .... tak se, dle mého, mýlí.

Zkrátka .. paní Jourová, běžte se svým duálním metrem a pokrytectvím už do brusele.

P.S. Možná by si Poláci měli sami rozhodnout o svém potrestání ... viz připojený blog.

Autor: David Dvořák | pátek 21.7.2017 8:08 | karma článku: 42.49 | přečteno: 2121x

Další články blogera

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma článku: 38.38 | Přečteno: 1187 | Diskuse

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 745 | Diskuse

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma článku: 37.74 | Přečteno: 1209 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 218 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 375 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 250 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1693

Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...