Deník jedné Vlasty ze severozápadu - část VI.

21. 07. 2017 19:34:14
Jednu cestu na Kamenčák mi překazí krupobití, další už se povede. Přírodní voda krásně ochlazuje. Vydaří se i pracovní cesta. Dozvím se něco nového, poznám sympatické lidi. A pochutnám si u Rybiček s.r.o. Obavy byly zbytečné.

20. července

Jdu za tátou do důchoďáku na Písečné. Jeho oteklé nohy se mi nelíbí, ale hlavně, že ho to nebolí. A ještě může chodit i si číst. To on rád. Rozečtenou detektivku z knihovny doplňuju knížkou o kočkách - další z "polévek pro duši" a časopisy. V tomhle jsme s tátou teda stejní, oba rádi pořád něco čteme.

Je horko a tak si s sebou beru i osušku a plavky, abych se ochladila v nedalekém Kamenčáku. Cestou mě ale chytne pořádný sleljvák, schovávám se pod stromy u zooparku, lítají i blesky a na cyklistickou stezku dopadají chvílemi kroupy. Přečkám jakžtakž schovaná tu největší průtrž, vydám se dál, s asfaltu na cestě se kouří odpařená voda. Prudký déšť se spouští znovu, tak raději volám mého muže s autem a on je za chvilku u blízké jízdárny. Pohodlně pak přijedeme domů. To si člověk útulného domova - bezpečného azylu před živly - hned víc váží.

21. července

Vstávám už ve 3,30, jedeme totiž s naším starostou do Brna, a chceme být odpoledne zas brzy zpátky. Takže v neobvyklý čas 4,15 mě vyzvedává, má to tedy vypočítané přesně, do Brna dorazíme dle plánu. Cestou se bavíme historkami z našich životů, máme stejný způsob humoru, takže se nasměju u líčení srandiček, které dovedou dělat chlapi ve spřátelné hospodě. Jsou to živnostníci a dohadují se, kterého z nich dřív pověsí zdejší komančové po volbách na kandelábr. Třetí je rozsoudí, říká, že ty dnešní kandelábry jsou z tenkého materiálu, že by je ani neudržely. No takhle my tu na severozápadě žijeme.

Naše pracovní schůzka má za účel seznámit se osobně s lidmi, s nimiž spolupracuju už půl roku, a jen jsme si mailovali nebo volali. Takže konečně si podáváme ruku. Grafik Libor je takový i v reálu, jak jsem ho představovala po hlase, říká, že nás zpravodaj dělá ze všech nejradši. Nemám ani pocit, že by to byla jen taková zdvořilostní hláška, a je mi to milé. Taky jsem srdcař. Šéf firmy chválí mé fotky a vypráví historky z polygrafického průmyslu. Firma, kterou řídí, je jako jedna z mála ještě česká a rodinná. Jiné tiskárny a vydavatelství už koupily nadnárodní firmy.

Nahlédneme i do zákulisí výroby a pak si odvážíme nejen naše právě vytištěné noviny, ale i další poznatky. Vzpomínám na to, jak jsem ve svém prvním pracovním poměru po škole taky dělala "zpravodaj národních výborů". To byla ale nuda, kterou jsem ťukala na mechanický psaní stroj a pak se to tisklo ze speciálních blan, které hlídali, aby je někdo nezneužil k tisku protistátních letáků. První počítač, která k nám do úřadu tenkrát před 33 lety instalovali, měl zvláštní místnost, do které vstupoval jen jeden člověk v bílém plášti. A vydávalo to děrovací štítky. No sranda. Vývoj je to úžasný, neuměli jsme si vůbec představit třeba internet nebo mobilní telefony. Bez kterých dnes "nedáme ani ránu".

Odpoledne pak jdu znovu na jezero, můj muž je ještě v práci, on tedy to vyvalování na pláži zrovna nemusí. Radši hraje třeba tenis. A mě stačí udělat jen pár temp ve vodě, pořádně plavat ani neumím, ale ráda se kochám a sluním. A chodím bosa v písku. Je čistý, čerstvě navezený. Cestou si dám i výbornou točenou zmrzlinu. No není ten svět krásný? Tady u nás v Čechách, na Moravě a Slezsku.

Obláčky na obloze připomínají beránky. Léto budiž pochváleno.

Večer pak čtu v deníku, že plavčík právě na našem Kamenčáku zachránil kluka před utopením. Všímal si, co se děje, tak se k němu rychle dostal. Tohle v hlavní zpravodajské relaci samozřejmě nebude, tak i proto píšu tenhle deníček. Ať to někde je, že se dá žít i normálně, bez velkých dramat.

Samozřejmě ještě nevím, co vše mě čeká. Bojím se, až bude táta odcházet. Nechci na to myslet.

Autor: Vlasta Fišrová | pátek 21.7.2017 19:34 | karma článku: 9.55 | přečteno: 211x

Další články blogera

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma článku: 6.82 | Přečteno: 178 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma článku: 7.48 | Přečteno: 226 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 198 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 120 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 141 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 11.43 | Přečteno: 1074 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.16 | Přečteno: 460 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 294 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 595

Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...