Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mzdy v EU – jak je možné manipulovat s lidských myšlením v otázkách mezd

Je až k pláči, jak jsou lidé dopleteni v tom, jak se jim žije a jak se žije jinde a to na základě ukazatele průměrných příjmů.

Vezmu si na pomoc dva zdroje informací, to je dva články nedávno zveřejněné na internetu. Ze stránek finance.cz, článek Průměrná měsíční mzda v zemích OECD za rok 2016 a článek z novinky.cz, Češi mají na útratu o 11 tisíc měsíčně méně než Němci, ze dne 21.9.2017.

V prvním článku jsou pro nás zajímavá tato data. Průměrná měsíční mzda v Německu je asi 106 tisíc Kč, Rakousku 98 tisíc Kč, Velké Británii 95 tisíc Kč, Česku 27,5 tisíce Kč. V druhém článku se zase píše, že průměrný Čech si za měsíc vydělá o 428 Euro méně než průměrný Němec a to v přepočtu na to, co si za vydělané peníze může pořídit. Vypadá to hrozně, jací jsme otloukánci v Evropě, málokdo se ale pozastaví nad samotnými čísly. Zatímco podle prvního článku jsou u nás mzdy proti sousedním státům o více jak 70 tisíc korun nižší a pokud je dáme do zlomku, jsou tam v průměru více jak 3,5 krát vyšší než u nás, tak v druhém článku je tento rozdíl už jen o 11 tisíc korun vyšší, což v převedení do zlomu je asi 1,4 krát vyšší než u nás. Máme tedy dva velmi odlišné výsledky, a proto si klademe otázku:  Dělá si z nás někdo legraci nebo jsou ta čísla pravdivá? Dochází proto k tomu, že většina lidí tato čísla neumí správně posoudit, a tak mnozí politici pak mají možnost oblbovat mnohé lidí těmito informacemi a stavět tak občany proti vládě a parlamentu.  

Já jsem asi před 3 měsíci na těchto stránkách uveřejnil článek – Porovnání životní úrovně v Česku a Rakousku, takže ti kdo jej četli, jsou už trochu v obraze o skutečných rozdílech. Tam jsem prokázal, že průměrná životní úroveň v Rakousku je asi jen o 25 % vyšší než u nás a to při více jak trojnásobném průměrném platu v Rakousku. Nebylo to samozřejmě úplně přesné, protože výpočet vycházel z jednoduché rovnice, ale myslím, že výsledek odpovídá realitě. Pokud tedy vezmeme dva výše uvedené články a zamyslíme se nad nimi, zjistíme, že ač jsou oba pravdivé, jen ten druhý poskytuje natolik objektivní údaje, že z nich můžeme dále vycházet a poměřovat se s Evropou, zatímco ten první slouží skutečně jen ke statistickým výpočtům a nic konkrétního nám o naší životní úrovni neříká.  Tím chci říci, nenechávejme se jako národ strhávat málo říkajícími údaji bez patřičného komentáře.  Jako anketář jedné organizace mám možnosti se dostat do různých rodin a tak mohu říci po tom, co jsem navštívil už více jak tisíc rodin, že mám i určité informace, které jsem takto získal. Z těchto informací, ale i z jiných informací z tisku mi vychází, že v této zemi má asi jedna pětina obyvatelstva nadbytek peněz, dvě pětiny nedostatek a dvě pětiny vychází docela dobře až dobře. K těm šťastnějším patří lidé středního a staršího věku, kteří už mají stabilní zaměstnání, odrostlé děti a splacené půjčky. Ti, co se mají dobře, se nikde neozývají, ozývají se jen ti, kteří se cítí poškozeni nebo nedoceněni. A teď vzniká otázka, zda si sami neubližujeme navzájem. Už to není jen stát, vysoké daně a sociální odvody (jak se píše), muslimové, jak slyšíme v televizi, ale i my sami, kteří negativně ovlivňujeme chod ekonomiky a vytváříme určité finanční pnutí. Platí to nejen pro Česko, ale i pro ostatní vyspělé země světa.  Základní makroekonomická rovnice platná už více jak 100 let je, že S = I, což v překladu znamená, že úspory se mají rovnat investicím. Tak nějak to platilo v minulosti, kdy vysoké příjmy měli jen podnikatelé a ti je dokázali zpět investovat do nových investic. Tím se peníze točily. V dnešní době už ale existuje široké spektrum bohatých osob, kteří  jsou dobře placeni, ale nepodnikají, proto peníze z velké části jen ukládají.  Pokud vhodně utrácejí a to společnost chce a pořizují si luxusní domy, byty, jachty, auta a dovolené, je to v pořádku, protože tím podporují ekonomiku, ale pokud už vše mají a začínají jen spekulovat s drahými nákupy, které chtějí jednou v budoucnu ještě výhodněji prodat, potom to už není moc vhodné pro rozvoj ekonomiky.

Co společnosti dále ubližuje je to, že právě i z výše uvedeného důvodu mají banky nadbytek peněz a proto poskytují střadatelům velmi nízké úroky za uložené peníze, takže je lidé vkládají do nákupu nemovitostí i tehdy, když je nepotřebují. Tím nafukují ceny takových nemovitostí.  Třetím nebezpečím pro ekonomiku je nízká nezaměstnanost. Z minulosti se ví, že hranice kolem 5 % je už kritická a pokud ještě klesá, vede to k přetahování a přeplácení zaměstnanců, jehož důsledkem je inflace. A ta je velmi nebezpečná, protože tak dochází ke znehodnocení úspor.  A ještě jsou tu dvě skupiny osob, které i když nechtěně, podporují inflační tlaky hlavně s nemovitostmi. Jednak jsou to mladí lidé, kteří si z prací v zahraničí přivezli nebo stále přivážejí hodně peněz, a proto přeplácejí v současné době nedostatkové zboží, jakými jsou domy, byty a pozemky. Podobně společnosti ubližují i zdraví a bohatší důchodci, kteří se ještě nenaučili žít, žijí po socialisticky, to je málo utrácejí a snaží se všechny naspořené peníze nastrkat dětem nebo vnoučatům.

A na závěr si dovolím předložit jednu připomínku k samotným ukazatelům. Velmi často se jako základní ukazatel používá hodnota průměr. Ta je v mnoha případech velmi zkreslující, proto se doplňuje o hodnotu medián, to je střed. Ta už upřesňuje hodnotu průměr, takže člověk si už může udělat představu o odchylce od středu. Pokud bychom ale chtěli být velmi přesní, měla by se vykazovat i hodnota standardní odchylky, která ještě více upřesňuje odchylky napravo a nalevo od středu. Jako příklad uvedu následující:

Porovnáme-li platy fotbalistů Barcelony a Bayernu Mnichov, zjistíme následující: Jejich průměrný příjem je přibližně stejný, medián je také stejný, jen standardní odchylka je velmi odlišná. Je to tím, že 5 nejvyšších příjmů mají hráči Barcelony, potom je 11 příjmů hráčů Bayernu a teprve potom 6 hráčů Barcelony. Z tohoto příkladu vyplývá, že teprve ukazatel standardní odchylky skutečně vyjadřuje rozdíly v příjmech.

Autor: Jan Lunga | pátek 22.9.2017 22:54 | karma článku: 33,37 | přečteno: 5625x
  • Další články autora

Jan Lunga

Co když vztah volně žijící zvěř a její regulátor stavu přestane fungovat?

Když se pokoušíme oživovat přírodu původními živočichy, kteří v minulosti regulovali stav živé přírody, musíme si uvědomit, že může dojít k situaci, která původně normální vztah nejen zkomplikuje, ale dovede i do kolapsu.

21.4.2024 v 18:35 | Karma: 15,16 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Jan Lunga

Konflikt palestinsko-izraelský

Přiznám se, že mi vadí jednostranný pohled odborníků na situaci, která tam vznikla před několika týdny.

26.10.2023 v 19:58 | Karma: 14,48 | Přečteno: 450x | Politika

Jan Lunga

Když si nevážíme mladých hokejistů, tak nám musí odcházet do zahraničí

Co třeba ještě udělat, aby ten náš hokej dále patřil do světové špičky, a aby ti naši mladí kluci rádi trénovali a hráli i u nás doma?

1.10.2023 v 12:22 | Karma: 6,26 | Přečteno: 197x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Procházka nejmenšími zeměmi Evropy a jejich fotbalovými ligami

Všichni hledají nej – největší stadion, nejdražší fotbalista, nejlepší fotbalová soutěž. Co se ale tak podívat na opačnou stranu – na fotbalové ligy evropských trpasličích zemí, kde hrají většinou amatéři.

28.7.2023 v 19:08 | Karma: 10,60 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Neziskovky neblbněte.

Krátké zamyšlení nad tím, jak fungují neziskovky a do čeho investují peníze, které jim naši občané posílají.

16.2.2023 v 10:15 | Karma: 44,48 | Přečteno: 7081x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,16
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články